dissabte, 27 de març del 2021

Acabem el monogràfic amb l'obra Patrons

Ahir, a nivell de centre, vam acabar el projecte monogràfic que, enguany, anava sobre el tèxtil. Des de secundària ens vam centrar en dos objectius: d'una banda, conèixer el passat tèxtil de la ciutat i, de l'altra, reflexionar sobre el consum i la procedència de molta de la roba que portem. Així doncs, al llarg d'aquests dies les activitats han anat encaminades a assolir aquestes fites i creiem que ho hem aconseguit.

Per posar punt i final al projecte, més enllà de l'exposició de pòsters i l'autoavaluació del treball en grup, vam voler acostar l'alumnat al teatre amb l'obra Patrons, creada, dirigida i interpretada per la Teresa Sànchez, actriu terrassenca. L'obra ens acosta l'època dels anys '60 i '70 on enmig de les modistes apareixen les primeres boutiques. L'espectacle, a més, posa de manifest el patró de dona d'aquell moment. Hem de felicitar el nostre alumnat perquè va ser molt respectuós al llarg de l'obra i, en el posterior col·loqui, va fer aportacions molt interessants.



divendres, 26 de març del 2021

Reconeixement als participants de la 1a lliga del Catamots

Després de 10 setmanes consecutives, els vuit alumnes de 1r d'ESO del nostre centre arriben al final de la 1a Lliga del Catamots (l'Scrabble en català). Des de l'organització de la competició ens han felicitat per la bona participació dels nois i les noies del Sala i Badrinas, així com ens han animat a no deixar de jugar al Catamots. Enhorabona!


 Petit obsequi que els hem volgut fer des del centre per agrair-los la dedicació.

Preparem l'exposició

Ahir ens vam dedicar a elaborar i preparar els materials de cara al producte final d'aquest projecte: preparar el plafó per a l'exposició que farem conjuntament amb infantil i primària. Prèviament, cada grup va pensar quin volia que fos el seu producte i què volien transmetre. Entre totes i tots, també, vam elaborar la rúbrica que ens guiaria en l'elaboració del mateix.

La consigna que tenia cada grup és que havien de fer un pòster on es recollís la idea del seu producte i hi podien enllaçar qualsevol altre material. A tall d'exemple, algun grup ha fet un rap contra l'explotació infantil, d'altres han fet una recerca històrica de la fàbrica Sala i Badrinas, alguns han fet un vídeo representant una escena de l'època... un reguitzell de propostes que podreu veure aquesta tarda al pati d'educació infantil. Us convidem a anar-hi!






dimecres, 24 de març del 2021

Participació a les Proves Cangur de resolució de problemes matemàtics

El dijous 18 de Març l'alumnat de 1r d'ESO, així com el de 5è i 6è del nostre centre, va participar a les Proves Cangur de resolució de problemes matemàtics. Aquesta prova, organitzada a Catalunya per la Societat Catalana de Matemàtiques, es realitza simultàniament a més de 30 països d'arreu del món i té com a objectiu despertar l'interès per les matemàtiques entre els joves. 

L'alumnat va haver d'intentar resoldre 30 problemes que valien 3, 4 o 5 punts... encara no coneixem les respostes... però el que sí que sabem és que vam haver de posar en joc diferents estratègies de resolució de problemes. Us deixem una mostra dels problemes de 5 punts... us atreviu a intentar resoldre'ls? 



Trobada virtual amb una treballadora de l'antiga fàbrica Sala i Badrinas

L'alumnat de secundària ha pogut gaudir de l'experiència de conversar, encara que hagi estat de forma virtual, amb la Paquita, una terrassenca de 93 anys que, de jove, va treballar a la fàbrica Sala i Badrinas. A partir d'unes preguntes que havíem preparar prèviament, els nois i les noies han pogut conèixer una mica més el passat tèxtil de la nostra ciutat. La Paquita treballava en una altra feina però feia hores extres a les tardes com a ordidora a la fàbrica.



dimarts, 23 de març del 2021

Engeguem el projecte monogràfic a la secundària

Ahir l'alumnat de secundària va començar el projecte monogràfic sobre el tèxtil. Al llarg d'aquesta setmana, doncs, en grups cooperatius treballaran al voltant de dos objectius: d'una banda, conèixer el passat tèxtil de la ciutat i, de l'altra, reflexionar sobre la roba que portem.

Per començar, entre ahir i avui, els dos grups realitzen una activitat del Museu de Terrassa anomenada Un dia a la vida dels obrers i les obreres del tèxtil. L'activitat, com el seu nom indica, va servir per a conèixer com vivien les persones obreres del tèxtil a Terrassa fa 150 anys i veure diferents equipaments importants per a l'època: una fàbrica, el mercat, una escola, les cases dels obrers/es...

A partir de diferents recerques complementàries, l'alumnat haurà d'anar adquirint la informació necessària per a elaborar una exposició conjunta amb les etapes d'infantil i primària. 



divendres, 19 de març del 2021

Gimnàstica, Acrosport i Expressió corporal

Aquest segon trimestre els alumnes de 1r d’ESO han pogut experimentar, en les diferents unitats treballades, la gimnàstica artística com esport individual i han pogut practicar els elements gimnàstics al terra i a la barra d’equilibris.

També han gaudit de l’acrosport i les seves figures, i han après la importància de les ajudes en equip. Per últim, han realitzat diferents activitats i jocs d’expressió corporal amb acompanyament musical.

Us deixem una petita mostra del treball final, que consistia en crear una coreografia grupal que reunís tots els continguts apresos.









dimecres, 17 de març del 2021

Ens visita un escriptor

Ahir al matí vam rebre en Pau Joan Hernàndez, dins el programa Autors a les aules del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'escriptor que ens va visitar és l'autor del llibre La balada del funicular miner, lectura que hem estat treballant des de Català, Ciències Naturals i Visual i Plàstica. La xerrada va ser molt amena. Prèviament a la visita, els nois i les noies havien preparat diferents preguntes per a fer-li a l'escriptor. Aquest ens va explicar com és la tasca d'escriptor i amb què la combina, com s'inspira per a les seves novel·les, de què anirà el seu proper llibre i, també, ens va fer algunes recomanacions per a aquelles persones a les que els agrada escriure. Ens va agradar molt aquesta iniciativa i esperem poder conèixer d'altres escriptores i escriptors més endavant.





Parlem amb una persona que va treballar a la fàbrica Sala i Badrinas

Ahir a la tarda, l'alumnat de l'optativa de Revista-Comunicació va conversar amb en Ramon Guinjoan, un senyor de 80 anys que, quan era petit, va viure a la fàbrica Sala i Badrinas de Terrassa i, de jove, hi va treballar. Resulta que el seu pare era mecànic i com que la seva feina era tan important a la fàbrica el senyor Badrinas va cedir-los una vivenda, prop de l'entrada principal. En Ramon, de jove, va ser format en diferents sectors de la fàbrica per tal que sabés fer de tot. Ens va explicar, també, les condicions laborals i econòmiques de l'època. Sabíeu que començava a treballar a les 4 de la matinada i no en sortia fins a migdia? Aleshores es començava a treballar als 14 anys i treballaven de dilluns a dissabte. I després de treballar, cap a estudiar! Ens va dir que cobrava 64 pessetes la setmana, i recorda amb tristesa algun dels accidents que van passar a l'empresa.

Els nois i les noies de l'optativa havien preparat prèviament unes preguntes per a fer-li al Ramon i, amb tota la informació obtinguda, properament hauran de redactar un resum que de ben segur que els serà útil de cara al projecte monogràfic sobre el tèxtil que començarem la setmana vinent.



diumenge, 14 de març del 2021

Doing scrapbooks in the English class!

 This term, we have been working on scrapbooks about ourselves, our family, our best holiday and the students as babies!

All the students have been very creative and have created a beautiful work. Some have drawn, others have done a collage of photos. Everybody was free to create a personal scrapbook as long as they were covering the four elements.

See some of the work done!  👇





dimarts, 9 de març del 2021

El Sala i Badrinas es vesteix de color lila - 8M: dia internacional de la dona

Ahir, dia 8 de Març, es va commemorar el dia internacional de la dona en homenatge a les dones que van morir en aquella fàbrica cremada a New York l'any 1857 per defensar els drets de les dones i lluitar per la IGUALTAT.  Els nois i les noies de 1r d’ESO del Sala i Badrinas també ho vam commemorar/celebrar.

Vam començar el dia veient un vídeo i llegint una notícia sobre l’origen del 8M. La noticia explicava com unes dones d’una fàbrica es van manifestar per les condicions laborals, retallar les hores de treball i acabar amb la feina infantil i uns anys després, més de 100 dones van morir dins la fàbrica per un incendi.

Més tard, la comissió de biblioteca ens va repartir uns punts de llibre fets per ells sobre el 8M i la igualtat de gènere. A part, la comissió d’igualtat ens va entregar unes xapes del 8M fetes per ells/es mateixos/es.

A la tarda, a l’hora de Ciències Naturals i Castellà, tot l'alumnat vam mirar una pel.lícula titulada Figures ocultes sobre tres dones negres matemàtiques de la NASA. 

Per últim, a Visual i Plàstica, uns dies abans vam treballar uns contes del llibre Contes de bona nit per a nenes rebels i vam dibuixar a unes quantes dones històriques/importants.

Totes aquestes activitats van servir per a reflexionar sobre les injustícies que encara existeixen al voltant de la dona.

Equip de redacció de l'optativa de revista de 1r d'ESO
Emma, Mariona, Pau, Safouan, Arnau, Inés, Edu, Aina Z., Irene, Xavi, Nayara, Alexey, Pol, Natàlia, Adabella, Aina A., Joel Y., Juan Diego, Mohamed, Adam, Frenddy, Paula, Arellys






divendres, 5 de març del 2021

CANTEM I TOQUEM L'UKELELE!


Després d'un trimestre d'esforç i constància practicant l'ukelele podem mostrar-vos algunes de les experiències que viuen els vostres fills i filles a l'aula. 






dimarts, 2 de març del 2021

L'excursió del funicular

Divendres 26 de febrer l'alumnat de 1r d'ESO i els docents vam anar a veure el funicular de Vallvidrera, activitat que tanca el projecte del llibre La balada del funicular miner.

Vam començar agafant el tres des del'estació dels FGC de Vallparadís Universitat fins al Peu del funicular. Allà, sense sortir de l'estació, vam agafar el funicular de Vallvidrera i vam pujar fins dalt de tot. Va ser molt divertit agafar el funicular. A dalt, vam fer una parada per esmorzar i vam començar a caminar pel bosc, vorejant la Torre de Collserola fins arribar al Tibidabo i veure la catedral des de fora. Va ser divertit caminar pel bosc, vam caminar uns 12 quilòmetres, fins arribar altre cop al tren que ens va portar cap a Terrassa. Durant l'excursió vam fer fotos i pel camí també vam cantar cançons diverses.

Equip de redacció de l'optativa de revista de 1r d'ESO
Emma, Mariona, Pau, Safouan, Arnau, Inés, Edu, Aina Z., Irene, Xavi, Nayara, Alexey, Pol, Natàlia, Adabella, Aina A., Joel Y., Juan Diego, Mohamed, Adam, Frenddy, Paula, Arellys